Press

Klas Elm

VD

tel: 08-508 938 18
mobil: 0704-58 01 08

 • Bra försäljning i mars
  2018-04-05

  Försäljningen av hemelektronik var bra i mars vilket gjorde att första kvartalet slutade på samma nivå som förra året.

  – Eftersom 2017 summerade till en uppgång på sex procent är det positivt att första kvartalet i år startat i samma spår, säger Klas Elm, VD för ElektronikBranschen.

  I mars ökade det totala försäljningsvärdet med en procent. Den viktiga kategorin Mobiltelefoner ökade under mars med fem procent vilket ledde till att den ackumulerade försäljningen stigit till tre procents ökning jämfört med samma period förra året. Nytt är att vi nu redovisar de största TV-
  skärmarna från 65 tum.

  – Trenden med ökad efterfrågan på allt större TV-skärmar har lett till att kategorin “TV större än 65 tum” nu är den värdemässigt näst största efter kategorin “55 till 64 tum” , säger Klas Elm, VD för ElektronikBranschen.

   

  Snabbindex hittar du här.

 • Svag start på 2018
  2018-03-07

  ElektronikBranschen inleder 2018 med en svag försäljning jämfört med förra året. Januari och februari hade bra försäljning för olika produktgrupper, men ackumulerat för bägge månaderna var värdet för den totala försäljningen en procent längre än under motsvarande månader 2017.

  – De olika ljudprodukterna inom kategorin Audio har återkommit i statistiken och det ska bli spännande att se hur den utvecklar sig under året. Vi vet att Audio sålt bra senaste åren, säger Klas Elm, VD för ElektronikBranschen.

  Den viktiga kategorin Mobiltelefoner visar ett litet plus och så gör också Surfplattor, medan produktkategorin TV generellt startat året svagt.

  Hela snabbindex kan du hitta här.

 • Mobiler med mera från MWC 2018
  2018-03-05

  MWC (Mobile World Congress) anordnades 26 februari till 1 mars i Barcelona och detta år talades det en hel del om bland annat 5G, AI och IoT. GSMA (Groupe Speciale Mobile Association) som grundades 1982 och bland annat arrangerar MWC berättar att mässan i år besöktes av 107000 personer (då inkluderas såväl mässbesökare som utställare och ungefär 3500 från press/media) från 205 länder, att 24 procent var kvinnor och att totalt 2400 företag fanns representerade på den 120000 kvadratmeter stora mässytan.

  Text: Ola Larsson, Foto: GSMA samt leverantörernas produktbilder

  Första gången årliga MWC, som anses vara den viktigaste mobilmässan i världen, arrangerades i Barcelona var 2006, och om man tittar tio år tillbaka besöktes MWC 2008 (som för övrigt var första gången ElektronikBranschen var på plats på mässan) av 55000 personer och utställningsytan var 30000 kvadratmeter. Sedan dess har såväl antal besökare som utställningsyta ökat för varje år fram till ifjol då mässan besöktes av 108000 personer.

  MWC har alltså backat något vad gäller besökarantal i år jämfört med ifjol, och enligt Gartner backade försäljningen av smartphones – för första gången sedan Gartner började mäta 2004 – under sista kvartalet 2017. Den globala försäljningen av smartphones var -5,6 procent Q4 2017 jämfört med Q4 2016. Försäljningen av smartphones Q4 2017 blev 407,8 miljoner enheter – flest mobiler såldes av ett sydkoreanskt företag, tätt följt av ett amerikanskt, och sedan kommer tre kinesiska i rad:

  1. Samsung – 74 miljoner (18,2 procents marknadsandel)
  2. Apple – 73,2 miljoner (17,9 procents marknadsandel)
  3. Huawei – 43,8 miljoner (10,8 procents marknadsandel)
  4. Xiaomi – 28,2 miljoner (6,9 procents marknadsandel)
  5. Oppo – 25,7 miljoner (6,3 procents marknadsandel)

  Enligt Gartner är det dock så att även om antalet sålda smartphones minskar så ökar snittpriset, vilket givetvis kan ge ökade intäkter för företagen, och om man tittar på försäljningen av smartphones för hela 2017 så ökade den med 2,7 procent jämfört med föregående år – till 1,54 miljarder smartphones.

  Samsung
  Samsung presenterade på MWC de nya flaggskeppstelefonerna Galaxy S9 och S9+, som anges vara framtagna utifrån hur vi kommunicerar idag.

  – Med Galaxy S9 och S9+ har vi inte bara tänkt om när det kommer till mobilkameran i sin helhet, vi har utvecklat den mest avancerade kameran någonsin. Den ska inte bara möjliggöra för våra konsumenter att ta de absolut bästa bilderna och videos, utan också hjälpa dem att uttrycka sig på ett unikt och personligt sätt, säger Andreas Bergqvist, nordisk produktchef för telekom på Samsung.

  Galaxy S9 och S9+ är damm- och vattentåliga enligt IP68 (skall klara vattendjup på upp till 1,5 meter i 30 minuter) och stödjer tre olika biometriska autentiseringsmöjligheter – iris, fingeravtryck och ansiktsigenkänning.

  Galaxy S9 och S9+ kommer finnas tillgängliga i Sverige från och med 16 mars 2018.

  Apple
  Apple var inte med bland de utställande företagen på MWC detta år heller – och de brukar lansera sina nya iPhone-modeller på hösten…

  Huawei
  Huawei visade inte upp någon ny smartphone på MWC 2018 (de lanserade sin flaggskeppsmodell Mate 10 Pro i oktober ifjol) men de lanserade en ny premiumlaptop kallad Matebook X Pro.

  När Huawei klev in på laptopmarknaden ifjol med Matebook X lanserade de en modell som på ett sätt är unik på marknaden – det är en laptop utan fläkt, med processor upp till Intel i7-7500U! Såvitt undertecknad känner till är Huawei ensamma om att använda en Intelprocessor med 15W TDP (Thermal Design Power) i en laptop utan fläkt. Det vanliga är att man använder Intelprocessorer med 4,5W TDP (som tidigare kallades m7 istället för i7) som i7-7Y75.

  I och med att Intels åttonde generation av Core processorer med 15W TDP försetts med fyra kärnor istället för två (tidigare har fyra kärnor funnits från och med processorer med 35W TDP – som återfinns i större och tyngre bärbara datorer, men inte i slimmade Ultrabooks sedan Sony slutade tillverka sin Vaio Z-serie för ungefär fem år sedan…) kan nätta laptops nu förses med fyrkärniga processorer, till exempel Intel i7-8550U som finns i Huaweis nya laptop.

  Matebook X Pro har pekskärm och Huawei meddelar att användaren kan starta datorn och logga in på Windows-skrivbordet, med strömknappen med fingeravtrycksläsare, på endast 7,8 sekunder.

  Är då även Matebook X Pro en laptop utan fläkt, undrar kanske en del. Det framgår inte av pressmaterialet undertecknad sett, och det finns ingen information om det på företagets hemsida. De artiklar på svenska som undertecknad funnit på nätet har inte givit svar på frågan, men enligt en artikel på www.anandtech.com är det som så att Matebook X Pro är försedd med en inbyggd fläkt…

  LG
  Under MWC talade den nya chefen för LG Electronics affärsenhet för mobila enheter, Hwang Jeong-hwan, om vikten av att möta konsumenternas verkliga behov genom att öka förtroendet för LG:s varumärke och fokusera på kärntekniker. För att uppnå det målet kommer LG att lansera varianter av framgångsrika premiummodeller mellan lanseringarna av nya flaggskeppsmodeller.

  – Majoriteten av dagens smartphoneanvändare eftersträvar en fantastisk användarupplevelse som tar hänsyn till deras behov. LG:s kunder förväntar sig att våra telefoners teknik utmärker sig inom de fyra viktigaste funktionerna; ljud, batteri, kamera och bildskärm. Vi kommer att prioritera dessa funktioner, inte bara i våra nya flaggskeppsprodukter, utan även genom interimlanseringar mellan dessa. Vi startar med LG V30S ThinQ som vi visar upp här i Barcelona, säger Hwang Jeong-hwan.

  LG V30S ThinQ, som bygger vidare på LG V30, kommer med nya integrerade AI-tekniker i de funktioner konsumenter oftast använder, anger LG. ThinQ introducerades under CES 2018 som ett samlingsnamn för samtliga LG:s produkter inom vitvaror, konsumentelektronik och tjänster som nyttjar artificiell intelligens. LG:s vision för ThinQ är att främja artificiell intelligens som en nyttig och mindre skrämmande teknik.

  LG berättar att man påbörjade arbetet med att utveckla intuitiva AI-baserade lösningar för vanligen använda smartphonefunktioner för mer än ett år sedan, och att man har fokuserat speciellt på kamera och röstigenkänning med resultatet att Vision AI möjliggör en smartare och mer lättanvänd kamera samtidigt som Voice AI ger en bättre röststyrning i LG:s senaste smartphone.

  – Många företag pratar om AI men vi levererar redan på vårt löfte genom att integrera intelligent teknik i LG V30S ThinQ, säger Hwang Jeong-hwan.

  LG presenterade på MWC även nya smartphones i K8- och K10-serierna.

  Sony
  Sony lanserade på MWC två nya flaggskeppsmodeller – Xperia XZ2 och XZ2 Compact.

  Xperia XZ2 lanseras som en underhållningsmobil helt inriktad på att fånga och stimulera dina sinnen med utökad 5,7″ full HD+ HDR-skärm, kraftfulla stereohögtalare och ett helt nytt dynamiskt vibrationssystem som gör din upplevelse av innehåll än mer uppslukande. Sony meddelar att Motion Eye-kameran är först i världen med att, i en smartphone, möjliggöra 4K HDR-videoinspelning och 960fps Super slow motion, nu också i full HD-upplösning. Xperia XZ2 Compact kallas världens mest kompakta 5-tums smartphone, och båda de nya modellerna (som har säljstart 6 april) är försedda med Qualcomm Snapdragon 845.

  – Fokus för oss är att ge våra användare den mest uppslukande underhållningsupplevelsen. Vi har, med nya landvinningar inom filminspelning, uppspelning och musiklyssning, återigen flyttat gränserna för vad som är möjligt att bygga in i en smartphone. Nya Xperia XZ2 och Xperia XZ2 Compact är teknik i världsklass, förpackat i en ny, snygg och sofistikerad design, säger Hideyuki Furumi, vice VD, Global Sales and Marketing, Sony Mobile Communications.

  Doro
  Doro lanserade två nya telefoner på MWC – Doro 8035 och Doro 7060. Doro 8035 är en användarvänlig smartphone som blir fullt integrerad med den nya trygghets- och omsorgslösningen SmartCare by Doro. Doro 7060 är en enkel vikbar mobiltelefon men stödjer sociala appar och Voice over LTE för ännu bättre täckning och samtalskvalitet.

  En undersökning som Doro gjort visar att allt fler seniorer över 65 år använder smartphones. Närmare hälften (46 procent) av seniorerna känner sig osäkra på ny teknik, medan andra har stor teknikvana och efterfrågar allt mer avancerad teknik. För att fungera än mer effektivt behöver tekniken anpassas till seniorers olika åldersrelaterade behov, meddelar Doro, och berättar att 82 procent av seniorerna lever med någon form av synnedsättning, 29 procent har nedsatt hörsel och 42 procent upplever svårigheter att greppa och hålla. Många smartphones saknar ofta stöd för dessa specifika åldersrelaterade behov, vilket kan leda till att seniorer blir exkluderade från digitala erfarenheter och upplevelser.

  – Vi vet att många seniorer vill ta steget över till en smartphone. De vill få tillgång till samma kommunikationsverktyg och appar som yngre familjemedlemmar och vänner använder, bli mer delaktiga och leva det digitala livet fullt ut. Med våra nya modeller Doro 8035 och Doro 7060 bygger vi en teknikbro som förenar dessa generationer digitalt, säger Robert Puskaric, vd på Doro.

  Doro 8035 kommer finnas till försäljning i butik och online från mars 2018 och Doro 7060 från och med maj 2018.

  Doro demonstrerade på MWC också SmartCare by Doro – en molnbaserad trygghets- och omsorgslösning skräddarsydd för seniorer. Sensorer i hemmet kopplas till molntjänsten My Doro som automatiskt larmar och informerar anhöriga eller vårdgivare om en olycka eller något oförutsett inträffar.

  – SmartCare by Doro är en milstolpe och ett strategiskt viktigt steg för vår verksamhet. Vi vet att seniorer vill bo kvar hemma och fortsätta vara självständiga så länge som möjligt. SmartCare by Doro är utvecklat med just detta i åtanke. Genom att erbjuda helhetslösningar och teknikenheter som gör livet enklare för både seniorer och deras omgivning är vårt mål att förbättra möjligheten att bo kvar hemma längre och samtidigt bidra till en hållbar utveckling av den sociala välfärden, säger Robert Puskaric.

  SmartCare by Doro kommer finnas tillgänglig på utvalda marknader i slutet av 2018.

  Netgear
  Netgear meddelade i samband med MWC att Nighthawk M1 Gigabit LTE Mobile Router (MR1100) vid sin lansering 2017 var världens första mobila enhet med stöd för Gigabit-hastigheter via LTE, och nu kan den köpas utan SIM-lås med stöd för majoriteten av teleoperatörer och dataabonnemang.

  – Nighthawk M1 är inte bara en mobil bredbandsrouter för resan – den ger dig en konstant, snabb och säker anslutning var du än är – på kontoret, i hemmet, på flygplatsen eller var som helst däremellan. När du är på en plats med en obegränsad internetanslutning kan du enkelt byta från LTE till en extern WiFi- eller Ethernetanslutning och spara på mobildataförbrukningen. Dina anslutna WiFi-enheter har fortfarande en säker anslutning till Nighthawk M1, och med Netgears kostnadsfria mobilapp är det enkelt att ändra inställningar, undersöka dataförbrukning, spela upp mediefiler och så vidare, säger Pål Vatneberg, Country Manager för Netgear i Norden.

 • Förbjudna ämnen i billig elektronik
  2018-03-05

  I Sveriges Radios program Plånboken (programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor) den 28 februari talas det bland annat om att när Kemikalieinspektionen gör stickprovskontroller, hittar de förbjudna och skadliga ämnen i mer än var tredje billig elektronikprodukt som de har valt ut. Produkterna innehåller oftast bly och kortkedjiga klorparaffiner, två ämnen som kan vara skadliga både för miljön och för våra kroppar.

  Lyssna på inslaget (8:26 min) här.

 • VD-skifte på Euronics
  2018-03-05

  Styrelsen inom Euronics Sverige meddelade 16 februari att Lars Jansson tillträder som verkställande direktör för organisationen. Lars ersätter Euronics avgående verkställande direktör, Peter Håkansson, som lämnar organisationen den 2 april för en tjänst som VD för Panasonic Nordic.

  Lars Jansson (till vänster i bild) kommer senast från tjänsten som Senior Advisor på Samsung Electronics i Norden och tillträder sin tjänst som verkställande direktör för Euronics den 15 augusti 2018.

 • Trendspaning från världens största mässa för hemelektronik
  2018-01-19

  CES är världens största mässa för hemelektronik och den hålls varje år i Las Vegas direkt efter trettonhelgen. Årets mässa skilde sig lite från tidigare då många av de stora leverantörerna visade upp koncept snarare än att fokusera bara på nya produkter.

  AI
  Ett genomgående tema på CES var AI – artificiell intelligens. Om det verkligen är AI kan man diskutera, men alla smarta produkter ska nu ha någon form av AI. Artificiell intelligens ska kunna registrera, förstå, agera och lära. Vi får väl se hur självlärande de är, men än så länge klarar de inte Turingtestet. Men man kan definitivt säga att de smarta produkterna nu är här. De är användarvänliga och praktiska. När alla, eller i vart fall många, produkter är uppkopplade ökar smartnessen. Du styr den ena produkten från en annan.

  Bolagen satsar på olika AI-motorer; egna eller till exempel Googles. Gemensamt för samtliga är att interfacet mellan människa och maskin är rösten. Du ger produkten kommando genom att prata med den. Förhoppningsvis är fjärrkontrollerna snart ett minne blott. Även pinkoder är på väg att försvinna, då fler och fler produkter känner igen dig via biometrisk data som fingeravtryck, ögonscanning eller ansiktsigenkänning. 45 procent av alla amerikaner använder fingeravtryck för någon tjänst redan idag.

  Smarta miljöer
  Vilka produkter du väljer att prata med beror mer på var du är. Något med skärm och/eller högtalare är bra för återkopplingen. En högtalare i hallen, stora TV:n i vardagsrummet eller kylskåpet i köket? Mest naturligt med röststyrning är det nog ändå i bilen, eftersom händerna ska vara på ratten. I USA ökade försäljningen av smarta högtalare med 279 procent 2017 och den förväntas öka 60 procent i år.

  Hemmet blir uppkopplat, men också trafikmiljön blir smartare och säkrare. Bilen är snart i någon nivå självkörande. Även om det från början inte är fråga om bilar helt utan förare, kommer tekniken att hjälpa oss. Sensorer och kameror i såväl bilen som i gatumiljön uppfattar omgivningen bättre än människor och kan hjälpa oss till en bättre trafikmiljö.

  Men hela samhället blir också uppkopplat och mycket kan snart göras effektivare. Värm till exempel huset och ladda bilen när elen är billigast. I downtown Las Vegas provade jag på att åka med en självkörande buss. Visserligen fanns en anställd ombord, men det var bara för att lagen än så länge kräver det, inte för att bussen behövde det.

  Datafiering
  Det samlas mycket data kring allt vi människor gör och smarta miljöer och AI kan hjälpa oss att leva våra liv lite bättre för oss själva och kollektivt. Ett område som de senaste åren växt är appar och produkter som hjälper vår hälsa och vårt välbefinnande. Sleep tech var hett på årets mässa med lösningar för att mäta hur vi sover, andningsapnéer och snarkande till trots.

  IoT/5G
  För att allt detta med Internet of Things, det vill säga att alla produkter är uppkopplade, ska funka måste kapaciteten i kommunikationen öka markant. Och det är här 5G kommer in i bilden. 5G beskrivs bäst som fiber i fickan. Ett mobilt internet med mycket hög kapacitet. 5G är inte bara på teststadiet, utan vi fick veta att det faktiskt är i kommersiell drift på vissa ställen redan. Naturligtvis är människors evigt ökande kapacitetsbehov också i behov av 5G. Inte minst med tanke på den ökande konsumtionen av streamad video.

  Robotar
  Slutligen måste robotar nämnas. De flesta leverantörerna presenterade någon robot, i någon form. Funktionerna för dessa varierade stort. Från städning och information till hjälp att handla i butiken eller i form av djur för vården (eller rena leksaker).

 • Uppgång för hemelektronikbranschen 2017
  2018-01-04

  ElektronikBranschen summerar 2017 med en försäljningsökning på 6 procent. Trenden att konsumenterna byter till större TV-skärmar har fortsatt hela året. Spelkonsoler har också sålt bra med en ökning på 11 procent jämfört med 2016. Även surfplattor har gjort en stark come back och sålde 12 procent bättre än året innan.

  – Det är många som vill måla ut hemelektronik som en krisbransch, men tvärtom ökar försäljningen och konsumenternas intresse är fortsatt stort, säger Klas Elm, VD för ElektronikBranschen.

  Julförsäljningen får numer räknas både för slutet av november och för december. Under december sålde mobiltelefoner något bättre än motsvarande månad 2016, plus 1 procent. Stora TV-
  skärmar sålde 5 procent bättre än december 2016 och ökningen för surfplattor var hela 20 procent bättre än motsvarande månad i fjol. Actionkameror (videokameror) nådde dock inte upp till förra julförsäljningens höga siffror, men för helåret ökade kategorin ändå med 3 procent. För de övriga IT-kategorierna fortsatte trenderna för året, ner för laptops och upp för övrig PC, plus 14 procent ackumulerat för 2017, jämfört med förra året.

  Snabbindex som pdf.

 • ElektronikBranschen beklagar dagens dom i HD
  2017-12-29

  Högsta domstolen har idag meddelat att musikmobilen W715 ska omfattas av ersättningssystemet för privatkopiering. ElektronikBranschen beklagar domslutet och efterlyser en modernisering av lagstiftningen.Högsta domstolen har idag meddelat att musikmobilen W715 ska omfattas av ersättningssystemet för privatkopiering. ElektronikBranschen beklagar domslutet och efterlyser en modernisering av lagstiftningen.

  Domen fastställer att musikmobilen W715 ska omfattas av ersättningssystemet för privatkopiering. Domen innebär att det externa minneskortet ska avgiftsbeläggas under vissa förutsättningar, samt att avgiften sätts till 3 kr per gigabyte.ElektronikBranschen anser – i motsats till domstolen – att produkter med många funktioner, som smartphones, datorer och surfplattor inte ska ses som särskilt ägnade för privatkopiering. Det är också allvarligt om avgifterna helt saknar koppling till den faktiska skada som den eventuella privatkopieringen innebär för upphovsrättsinnehavarna. Den avgiftsnivå om 3 kr/GB som högsta domstolen beslutat om i dagens dom är extremt hög – tre gånger så hög som dagens avgift för en mp3-spelare.

  – Dagens domslut är en besvikelse. Denna musikmobil var visserligen väldigt speciell och fanns under en tid innan t.ex. Spotify slagit igenom, men om domens 3 kr/GB skulle tillämpas på nutidens telefoner, skulle avgiftsnivån innebära en kraftig överkompensation i förhållande till den ytterst begränsade skada som rättighetshavarna drabbas av genom den eventuella privatkopiering som fortfarande sker, säger Klas Elm, VD för ElektronikBranschen.

  – Det är långsökt av domstolen att bredda kassettskatten till anordningar där kopior tekniskt sett ”kan” göras, men där de i praktiken inte används till det. Dagens konsumenter skulle med domens 3 kr/GB få betala t.ex 240 kr per mobil (64Gb) för något de inte sysslar med. Tillsammans skulle konsumenterna betala 350 miljoner om året bara för mobiler, säger Klas Elm.

  – Dagens system är otidsenligt, orättvist och ineffektivt. Högsta domstolen skriver själva att lagen och förarbetena är svårtolkade. Det är hög tid för regeringen att se över lagstiftningen och modernisera dagens privatkopieringsersättningssystem, säger Klas Elm

  ElektronikBranschen menar att utformningen av privatkopieringsersättningen är helt ur fas med dagens mediekonsumtion. ElektronikBranschen lät IPSOS göra en undersökning av privatkopieringen och den visade att privatkopieringen i princip har upphört. Klas Elm fortsätter:

  – Dagens konsumenter behöver inte kopiera musik, film och TV eftersom de kan ta del av sådant innehåll genom lagliga streamingtjänster och andra betaltjänster där upphovsrättsinnehavarna får ersättning. Nu tvingas konsumenterna betala dubbelt, dels för minneskapaciteten i elektronikprodukter, dels via avgifter för streamingtjänster.

  – Tidigare domar har gjort gällande att även vissa smartphones, datorer och surfplattor ska inkluderas. Även om vi tolkar domen isolerat för den här gamla mobiltelefon-modellen så är vi oroade över både framtiden och de retroaktiva avgifterna för branschen. Avgifterna kommer i slutändan att belasta konsumenterna.

  – Upphovsmännen ska få betalt när deras verk konsumeras och få ersättning för den skada de lider om deras verk kopieras. Men i Sverige baseras inte ersättningen på skadan, dvs utifrån i vilken utsträckning privatkopiering sker, utan avgiftsnivån bestäms av produkternas minneskapacitet.

  Läs hela domen här (länk)

  IPSOS undersökning finns här (länk)