Nyheter

EU-dom kan ge billigare kortbetalningar

2012-05-25

Dela den här artikeln

Dela


Etiketter


Kommentarer

Artikeln har:
Inga kommentarer

Pressmeddelande från Svensk Handel:

EU-domstolen kom på torsdagen med en betydelsefull dom i det så kallade MasterCard-fallet. I domen slår EU-domstolen fast att kortföretagets avgifter för kortbetalningar har brutit mot EU:s konkurrensregler.

År 2007 beslutade EU-kommissionen att kortföretaget MasterCards så kallade multilaterala förmedlingsavgifter på kortbetalningar (MIF) stred mot EU:s konkurrensregler. MasterCard överklagade beslutet till EU-domstolen. Domstolen ger i sin dom EU-kommissionen rätt i sitt beslut.

– Domen är en viktig seger för att sänka de alldeles för höga avgifterna på kortbetalningar inom EU, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel.

I Sverige sker över 70 procent av alla köp med betal- eller kreditkort och detaljhandelns kostnader till bankerna är betydande. Enligt en uppskattning som EU-kommissionen gjorde 2005 betalar handlarna inom EU varje år över 25 miljarder euro i avgifter för kortbetalningar.

– Höga kortavgifter hindrar handel och tillväxt vilket drabbar både konsumenter och företag. EU-kommissionen och konkurrensmyndigheterna måste nu fortsätta att sätta press på bankerna och kortföretagen så konkurrensen ökar, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.

Mer information om EU-domstolens dom finns på den europeiska handelsorganisationen EuroCommerce hemsida.


 

Ditt namn *

Din e-post *

Skriv en kommentar

Debattregler